Welke hypotheekvormen zijn er?
Welke hypotheekvorm kies je als je een huis wilt kopen?
De eerste vraag is: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Er is veel meer wat je moet weten. En wat zijn je bruto lasten en wat worden je netto lasten?. En vanwege wetgeving is er veel verandert op hypotheekgebied. Onze adviseurs zijn graag bereid u te helpen om met u samen de juiste hypotheekvorm te kiezen die bij u past.
Hieronder lees je meer over deze onderwerpen.
Lineaire Hypotheek
Bij een lineaire hypotheek leen je een geldbedrag van een geldverstrekker. Bij een lineaire hypotheek blijft de aflossing gedurende de gehele looptijd gelijk.
Je betaalt rente over het openstaande bedrag. In het begin is dit het rentebedrag hoog; je betaalt rente over het volledige bedrag. Naarmate de looptijd vordert, wordt het rentebedrag steeds minder, omdat de hoofdsom daalt. Je maandlasten nemen bij een lineaire hypotheek dus af. De maandlasten zijn in het begin relatief hoog.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek leen je een geldbedrag van een geldverstrekker. De maandlasten bij een annuïteitenhypotheek gelijk. In het begin van de looptijd betaal je voornamelijk rente, en weinig aflossing. Naarmate de looptijd vordert ga je meer aflossing betalen en minder rente. De maandlasten blijven dus gelijk tijdens de looptijd. De maandlasten blijven gelijk.
Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek leen je geld bij een geldgever. Je betaalt alleen rente, geen aflossing. De maandlast is laag.
Spaarhypotheek
Bij een spaarhypotheek leen je een geldbedrag van een geldverstrekker. De maandlast bestaat uit rente, spaarpremie en een verzekeringspremie. De spaarpremie wordt op een spaarrekening geboekt. Met het opgespaarde bedrag los je aan het eind van de looptijd de spaarhypotheek af. Gedurende de looptijd betaal je rente over het volledige hypotheekbedrag. De spaarpremie geeft zekerheid bij voortijdig overlijden. Dan wordt de hele spaarhypotheek ineens afgelost. Je hebt gedurende de hele looptijd renteaftrek over de volledige hoofdsom.
Beleggingshypotheek
Bij een beleggingshypotheek leen je een geldbedrag van een geldverstrekker. De maandlast bestaat uit rente en een beleggingspremie. De beleggingspremie wordt aangewend voor het aankopen van aandelen en is bedoelt om de beleggingshypotheek aan het eind van de looptijd af te lossen. Het grote risico van een beleggingshypotheek is dat het rendement niet zal worden gehaald of zelfs negatief kan worden. Dit kan er voor zorgen dat aan het einde van de looptijd de lening niet kan worden afgelost.
Hypotheekrenteaftrek
Heb je voor 1 januari 2013 al een hypotheek afgesloten, dan heb je recht op rente aftrek voor alle bovenstaande vormen. Na deze datum bestaat er nog renteaftrek voor starters voor een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek.
Sinds 2001 mag je de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar aftrekken. Dat doe je als je de aangifte inkomstenbelasting invult. Het aftrekpercentage is afhankelijk van de belastingschijf die voor jou geldt. De termijn van 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van de hypotheek. Heb je vóór 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de termijn van 30 jaar begonnen op 1 januari 2001; die eindigt dus op 1 januari 2031.